2009. június 18., csütörtök

hogy a kíváncsikodóknak eleget tegyünk

Mikor a pocakban voltam és szüleim elhatározták, hogy a Dengezik nevet kapom majd. Sokan szólták meg őket, hogy milyen név, nem jó. Igen, szokatlan a nevem az biztos, de sokkal régibb mint ezek a XX századiak (nem mondok peldakat). Lássuk mit is mond a hivatalos írás, krónika, lexikon: "Attila fia, ki miután bátyja, Ellák, a hun uralom ellen föltámadt gótokkal és gepidákkal vivott netádi ütközetben elesett, az Al-Dunától a Donig elterülő sikságra visszaszorított hunok főuralkodója lett. D. többször megkisérlette atyja hatalmának visszaállítását, de nem sikerült neki. Már 456. megtámadta az alsó-pannóniai góthok Szávamelléki szállásait, királyuk Valemir azonban oly gyorsan visszaverte, hogy segély kérő és a győzelem hirét megvivő követei egyszerre értek testvéréhez, Theodemirhoz, a felsőpannóniai góthok királyához. Hat évvel később, mialatt Valemir a Szatagar-hunokkal volt elfoglalva, D. az angissir, bittugur, bardor- és ulcingur-törzsekkel ujra betört a Száva vidékére s Bassianát (a mai Szabácsot) ostrom alá vette, de ismét Valemir lett a győztes. 467. góth csapatokkal egyesülve pusztította a partmelléki Dáciát és Moesiát; az ellene küldött három kelet-római csapat kerülve a nyilt csatát, egy szük völgybe csalta s körülzárta; a szorongatott hunok és góthok csakhamar kifogytak az élelemből s midőn egymással összevesztek, a rómaiak minden oldalról rájuk rohantak s legnagyobb részüket leölték, maga D. is alig birt megmenekülni. 469. ujra berontott a kelet-római területre, de vesztére, másodszor is tőrbe csalták, elfogták, megölték s fejét Konstantinápolyba küldték. Halálával a hun nevezet alá foglalt kelet-európai nomádok egysége megszünt; D. testvéreinek és unokaöccseinek vezetése alatt ujabb és ujabb hordák alakultak. D. emléke - ugy látszik - sokáig fennmaradt a kelet-európai néptörzseknél. (L. Damasek) Nevét, melyet régebbi historikusaink hibásan Dengezicsnek is irtak, Vámbéry A. (Magy. Ered. III.) a török-tatát ting a. m. nagyon és kizik a. m. tüzes szókból származtatja; tekintve azonban a Denzik, Dinzeo (azaz: Dinzeö) változatokat, a név utórésze semmi esetre sem felelhetett meg a «kizik» szónak." (forrás: http://www.kislexikon.hu/dengezik.html)

No de lássuk tovább:


"
Aladár a székely magyar mondai hagyományokban a gepidák elleni harcban, míg Ellák a kelet-rómaiak ellen folytatott hadjáratban esik el, 469-ben a levágott fejét a konstantinápolyi udvarba küldték. A mondai hagyományaink ezt az eseményt Dengezikhez köti. Zakariás rhétor viszont úgy tudja, hogy Ambazuk hun király a Volga-Don térségben 491-ig és utána Khabad vagy Chabad uralkodott. Ambazugot Dengezikkel azonosíthatjuk. Kabad, pedig nem más, mint Atilla legkisebb fia Csaba. Akit viszonta bizánci forrásokban Irnikként találunk. Irnik-Csaba neve Hernakként is előfordul. Irnik-Hernák nevében katonai méltóságot sejthetünk, mert a HER szóban a ker, a kör, az őr, szavunk bújik meg. A kör zártságában egyben az őrzést, a magságot is megtaláljuk. Ezen gondolatmenetünk megegyezik a Hernád folyó nevének a gondolatára, amely segít megfejteni a nevének értelmét Her-Nád vagyis (Ker)Kör-Ná(d)gy, vagyis (k)őrnagy. Csaba a Hernák-Irnik nevében a szövetségben betöltött katonai feladatát jeleníti meg, talán a későbbi horka méltóságot is feltételezhetjük benne. Dengezik neve viszont Denge-zik Denge→Tenge, lágyan Csenge. A Ten-ge égi minőségű megnyilvánulása a Tün-de. A testiség-lélkiség-szellemiség szintjeinek megfelelően a Tünde minőséget keményebb ejtve az ég földi minősége a Künde vagyis Kende. (a Tünde égi szellemi minőségének lelki szintű megnevezése: Hunga) Láthatjuk, hogy az Atilla fiúk számszerűségének anomáliájában nem a számszerűség a fontos, mert Atillának biztosan több fiú utódja is volt, mint amelyről van tudomásunk." (forrás: itt )

és még van számtalan említés róla...

http://hu.wikipedia.org/wiki/Az_%C3%81rp%C3%A1d-h%C3%A1z_eredetmond%C3%A1i

http://nagymagyarorszag.multiply.com/journal/item/8
http://mek.niif.hu/00000/00060/html/029/pc002949.html


itt a vége, fuss el véle, s aki nem hiszi járjon utána (google a jóbarátunk szokta mondani apa)

ui. amúgy érdekes, hogy a felnőttek nehezebben jegyzik meg a nevem mint a gyerekek, van erre konkrét példa... igaz hogy Dendejik-nek hívott, de Adrien csak 2 éves!

5 megjegyzés:

Bea írta...

Most ízlelgetem kicsi csemetétek nevét, nagyon különleges. Némi háttérinfó elolvasása után azt mondanám, hogy bátor döntés volt a névválasztás. És jó választás.

Névtelen írta...

Hatalmas név, kívánom, hogy megtöltse új értelemmel a kisfickó :) Wass Albert Vérben és viharban c. könyvéből ismerem Dengeziket, bátrabb volt az apjánál, Atillánál is: rendet akart - és teremtett is(!) - a hunok között és visszafogni őket az örökös háborúskodástól. Nem tudom, mi igaz, mi nem a könyvből, de a felrajzolt Dengezik több volt, mint a hunok vezére hadjáratokban. Nem vágóhídra vezette őket, hanem vissza a teremtő élethez, a földhöz, gazdálkodáshoz. Roppant felelős név ez bárki ma élő magyarnak, nehéz név. Béke vele, kívánom, legyen segítsége, amikor nehéz a válla, szerencséje és ereje, amikor küzdenie kell. Legyen igaz magyar, amilyen igaz hun a keresztapja volt.

Attila írta...

Sziasztok!

Mi is kaptunk hideget (inkább)-meleget, mikor kisfiunk nevét (Irnik) kérdezték világrajötte előtt.
"Fú, az milyen név? Női, vagy férfi?", stb
Borzasztóak az emberek...
Gratulálok kisfiatokhoz! Jó egészséget nektek!:)
Attila

agi írta...

Sziasztok!
Először is gratulálok a kisfiatokhoz, nagyon kis helyes.
Mi is ezt a nevet választottuk születendő gyermekünknek, viszont nem találom az anyakönyvezhető nevek listáján. (MTA) A ti kis lurkótok hogyan kapta meg ezt a nevet? Kérvényezni kellett?
(Ne haragudj hogy itt írok, de nem találtam az oldalon "kapcsolat" cimkét.)
Szép napot,Ági.

Névtelen írta...

Sziasztok!
A mi fiunk is Dengezik lesz, reményeink szerint napokon belül megszületik. Az MTA listáján én is megnéztem, és fönn van, úgyhogy anyakönyvezhető 2011. december 1-jei kiadás szerint!